Written by Cees van Egmond

Ik wens je veel personeel

Iedereen in een leidinggevende positie heeft deze uitdrukking wel eens gehoord. En ik denk dat niemand de cynische bedoeling zal zijn ontgaan! Personeel hebben is kennelijk niet direct benijdenswaardig.

De oorzaak van deze gedachte moet gezocht worden in het feit, dat personeel veroorzaker is van een substantieel deel van de problemen in de organisatie. Gebrek aan motivatie, tegengestelde belangen, problemen thuis, mindere geschiktheid, ziekteverzuim en ga zo maar door. Het gevolg is, dat in veel gevallen personeel wordt gezien als een last, een noodzakelijk kwaad en een verzwaring van het kostenplaatje!

Waarom wil je nog personeel?

Als je sommige leidinggevenden en bestuurders hoort praten, zou je bijna denken: ‘waarom zou je nog personeel willen?’. Welnu………
Probeer het eens een tijdje zonder! Geen productie, geen verkoop, geen inkoop, geen administratie en dan moet je zelf ook nog eens de toiletten schoonmaken! Kortom, personeel is nodig, maar zolang je het beschouwt als een hinderlijke bijkomstigheid in de bedrijfsvoering, garandeer ik je, dat de problemen eerder toe dan af zullen nemen. Dat leidinggevenden op zo’n manier kijken naar personeel, is dan ook de belangrijkste oorzaak van gebrek aan motivatie!

Personeel is nodig voor kennis, kunde, vaardigheid, inzicht, initiatief, verantwoordelijkheid en, o ja, ook nog voor de uitvoering van het werk. Dat zal zijn van routinematige uitvoering tot het oplossen van situationeel complexe vraagstukken.

Laat ze!

Het advies is dan ook: ‘LAAT ZE’. Het merendeel van de problemen zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. De beste manier om de in de titel omschreven gedachte te ontzenuwen is je te verplaatsen in het personeel: Wat zijn hun behoeften? Voorzie daarin en sta verbaasd over de gevolgen! Voor die enkeling, die niet weet wat die behoeften zijn, bedenk eens wat jij van jouw baas verwacht!

Vanuit een jarenlange, zeer diverse ervaring op het gebied van leidinggeven, kunnen wij je helpen deze hele simpele benadering onder de knie te krijgen en er vervolgens lol in te krijgen!

Maak een begin met het ontdekken van wat de CVI™ test voor jou (en later voor jouw team) kan betekenen. We nodigen je uit zelf nu de gratis test te doen, bekijk hem hier: https://www.personeel-kompas.nl/team-optimalisatie/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *