Written by Cees van Egmond

Pareto pareren

20/80

Er was ooit een Italiaanse wetenschapper genaamd Pareto. Die meende te hebben aangetoond, dat bij een natuurlijke gang van zaken, 20% van de capaciteit verantwoordelijk was voor 80% van het resultaat.

Logischerwijs betekent dit, dat 80% dan maar 20% oplevert! Er zijn mensen, die beweren, dat aan deze verdeling maar moeilijk te ontkomen valt, als geldt het een nauwelijks te doorbreken wetmatigheid. De praktijk bewijst veelal hun gelijk.

Je zult maar eigenaar zijn van een bedrijf, waar Pareto opgaat. Misschien niet precies 20/80, maar zelfs als de verdeling 40/60 is zou ik me als ondernemer ernstig zorgen maken.

A, B, C en D spelers

Vrijwel elke organisatie kent A, B, C en D spelers. De A’s zijn de toppers, zeer effectief en efficiënt, zeer kundig en uiterst gemotiveerd. Geen workaholics, maar productief als ze er zijn. De B’s zijn wat minder, nog steeds behoorlijk effectief, maar blijven om de een of andere reden iets achter bij de A’s. De A’s en B’s zorgen voor die 80%.

De C’s willen zich best inzetten, maar geven prioriteit aan het bezoek aan de koffieautomaat, en de  daarbij behorende sociale interactie, want anders kan je immers niet goed werken. De D’s houden slechts een stoel warm, als ze althans niet met de C’s staan te keuvelen bij de koffiemachine.

Het moet een ondernemer (en elke andere organisatie verantwoordelijke) toch iets waard zijn om van een B een A te maken, van een C een A/B en van een D een B.

Want aan de Pareto verdeling valt best te ontkomen, maar daar moet wel het één en ander voor gebeuren. In de sportwereld wordt keer op keer bewezen, dat de wetmatigheid te doorbreken is. Maar teams worden alleen maar top, als er een absolute wil is om te excelleren en te winnen en alles daarop wordt afgestemd. Talent is daarbij belangrijk, maar vlak vooral de rol van de coach niet uit. Die weet immers het beste uit zijn mensen te halen.

Verkeerde plek of gebrek aan wil?

D spelers zijn dat over het algemeen niet omdat ze totaal geen talent hebben of de vereiste opleiding, kennis en ervaring missen. Soms staan ze gewoon op de verkeerde plek in het team. Een keeper stelt meestal teleur als spits. Maar een administrateur is ook niet de meest geschikte verkoper! Soms ontbreekt het aan de wil om te winnen of te excelleren. De rol van de leidinggevende wordt daarin nog al eens onderschat

Aan “plek” en “wil” is het nodige te doen. Zoek naar de oorzaak: wie of wat vormt de belangrijkste blokkade om van D naar C of B te komen?  Welke rol past het best bij een persoon? 

Met het instrumentarium van Taylor Protocols™ zijn wij in staat je te helpen die omslag te maken. Lees eens verder op onze website en laat je verrassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *