Written by Cees van Egmond

De kansenpakker

Laatst stond ik langs de lijn toen de F’jes hun eerste wedstrijd speelden. Komt er één van die knaapjes alleen voor de keeper te staan. Kijkt ‘ie met een vragende blik naar de zijlijn waar zijn coach staat. Die roept natuurlijk “schieten” maar toen hij dat wilde doen had de keeper de bal al stevig in handen. Weg kans!

Cruijffiaans?

Het schouwspel was vertederend, maar zou bij de B’tjes waarschijnlijk tot een wissel geleid hebben. Kansen moet je pakken om ze te benutten en dat kan alleen als ze zich (nog) voor doen. Een bijna “Cruijffiaanse” logica, toch?

Het zou daarom voor de hand moeten liggen dat bedrijven en andere organisaties rijkelijk gevuld zijn met “kansenpakkers”. Want snelheid van handelen is immers geboden bij een kans, voordat deze is verkeken!

De werkelijkheid geeft een ander beeld. De meeste werknemers geacht zich te gedragen als de F’jes, zodat ” de lijn” moet worden betrokken in het besluit. Het resultaat is dan vaak: weg kans! Ook vertederend?

Beslissingscyclus

Waarom was Johan Cruijff zo succesvol en effectief? Hij had een fenomenale techniek, maar dat hebben er meer. Hij was fysiek zeer snel, maar dat zijn er ook meer. Wat hem uniek maakte was de snelheid in zijn beslissingscyclus. Hij zag een mogelijkheid en gaf daar al invulling aan, als anderen de mogelijkheid nog niet hadden gezien en dus te laat waren.

De snelheid in de beslissingscyclus is in de meeste situaties te beïnvloeden. Mogelijkheden identificeren en handelen zonder kostbaar tijdverlies in “de lijn” draagt bij aan die snelheid.
Creëer “kansenpakkers”!

Als je toch op zoek was naar mogelijkheden om de concurrentie voor te blijven… Bekijk wat wij voor jullie team kunnen betekenen. Hoe wij samen met jullie de mogelijkheden en kansen binnen jullie team identificeren: https://www.personeel-kompas.nl/team-optimalisatie/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *